Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Το χρήμα(στο λαιμό μας)...


Αν αυτή τη στιγμή βγω έξω στο δρόμο και αρχίσω να ρωτάω τους περαστικούς ποια διαφορά έχει το χαρτονόμισμα των 10€ με αυτό των 50€ και γιατί πχ το 100ρικο να έχει πενταπλάσια αγοραστική αξία από ένα 20ρικο, μάλλον η καλύτερη απάντηση που θα πάρω από κάποιους θα είναι:

“Γιατί έτσι είναι ρε φίλε... μην είσαι περίεργος ...”

Οι περισσότεροι το πιο πιθανό είναι πως θα πιστέψουν πως έχουν να κάνουν με ένα ακόμη από τα τόσα πολλά “θύματα” της Ελληνικής κρίσης, το οποίο “ακροβατεί” πότε στα όρια της γραφικότητας και πότε της τρέλας, υποστηρίζοντας περίεργες θεωρίες συνωμοσιών.

Και εδώ που τα λέμε μπορεί να έχουν και δίκιο (ειδικά οι πρώτοι).

Όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι όντως τρελός ο ένας που διαφωνεί με τους πολλούς ή μήπως τελικά είναι τρελοί αυτοί που διαφωνούν με τον ένα; 

  Και όμως η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, δηλαδή στο ποια  διαφορά έχουν τα χαρτονομίσματα εκτός των χρωμάτων και των σχεδίων, είναι πως στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά απολύτως διαφορά τέτοια για να αξίζει πχ το ένα πέντε και δέκα φορές πιο πολύ από το άλλο.

Απλά αξίζουν τόσο όσο γράφουν επάνω γιατί το λέει το “κράτος” (το οποίο και θα αναλυθεί πλήρως σε επόμενη νεκροψία-νεκροτομή).

Το κράτος (και μην ακούσω τίποτε για ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες και άλλες τέτοιες π@π@ρΙ€$ με τον Τοτό) παίρνει απλά ένα χαρτί, γράφει επάνω ένα νούμερο(όποιο θέλει) και αυτό είναι που ισχύει.

Και οι περισσότεροι πολίτες (αφελείς ή μη) το δέχονται απλά γιατί μάλλον δεν τους έχει απασχολήσει ποτέ το όλο θέμα (και γιατί άλλωστε;) αλλά κυρίως επειδή αυτό ως ένα σημείο τους (μας) συμφέρει σχεδόν όλους.

Για παράδειγμα συμφέρει το ίδιο το κράτος, γιατί έτσι μπορεί και δανείζεται συνεχώς (θεωρητικά) όσα χρήματα θέλει και φθηνά, χωρίς να χρεοκοπεί ποτέ (πάλι θεωρητικά) και έτσι να μπορεί να κάνει “το κομμάτι” του βρε αδελφέ, μοιράζοντας χρήματα συνεχώς χωρίς να εξαρτάται από “άλλους” και κυρίως από αυτές τις “ανάλγητες” αγορές.

Συμφέρει τις τράπεζες γιατί όχι μόνο και αυτές δεν χρεοκοπούν ποτέ (ή μάλλον χρεοκοπούν μόνο όταν το κράτος το αποφασίσει) αλλά και έχουν (σχεδόν) τζάμπα και άπειρη “πρώτη ύλη” για να πουλήσουν στους καταναλωτές και να τα οικονομήσουν με τόκο.

Συμφέρει τους ίδιους τους πολίτες και ειδικά τους αποταμιευτές οι οποίοι (θεωρητικά) δεν χάνουν ποτέ τις αποταμιεύσεις τους γιατί και να χρεοκοπήσει η τράπεζα τότε το κράτος απλά μπορεί να ξανατυπώσει τα χαρτονομίσματα και τα δώσει στους καταθέτες και έτσι “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.

Συμφέρει όλους τους καταναλωτές γιατί ανεξάρτητα του τι παράγει ο καθένας “εκεί έξω” κυκλοφορεί μπόλικο χρήμα (κάλπικο ή δανεικό ποιος ασχολείται και γιατί;) για να μπορέσουν πιο εύκολα να το αποκτήσουν με κάποιο τρόπο και να καταναλώσουν αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

Συμφέρει τους συνταξιούχους, τους Δ.Υ (εμένα δηλαδή) κτλ κτλ γιατί “μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει” το κράτος μπορεί πάντα να πληρώνει ανελλιπώς μισθούς και συντάξεις και έτσι ο μήνας για όλους εμάς τους προνομιούχους “να έχει πάντοτε εννιά”.

Συμφέρει τους εμπόρους προϊόντων και υπηρεσιών γιατί με τόσο χρήμα "εκεί έξω" πουλάνε σίγουρα περισσότερο και έτσι έχουν και μεγαλύτερο κέρδος.

Συμφέρει τους επιχειρηματίες γιατί στις τράπεζες υπάρχει άπειρο χρήμα για να δανειστούν και να “επιχειρήσουν” και ειδικά αυτούς που ήδη παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες γιατί έτσι και αυτοί πουλάνε πολύ περισσότερα κ.ο.κ.

Αφού λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε την τέλεια “Win to Win situation” που μας (καρά)συμφέρει όλους μας, εγώ απορώ γιατί δεν μας μοιράζουν το χρήμα στο δρόμο και με τα “τσουβάλια” ή ακόμη καλύτερα όπως λένε και οι “οπαδοί” του Keynes με τα ελικόπτερα για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα και του Ελληνικού κράτους, αλλά και όλων των άλλων σε όλο τον κόσμο;

Δυστυχώς η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πολύ απλή είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει:

ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ. (ή σχεδόν όλοι... γιατί είπαμε!!!)

Με άλλα λόγια και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμη η σημερινή ευημερία γύρω μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος της πλαστή, γιατί στην πραγματικότητα βασίζεται πάνω σε κάλπικα χαρτονομίσματα τα οποία μοιράζονται κιόλας υπό την μορφή δανεικών, αλλά ταυτόχρονα και στην “ατελή” ανθρώπινη φύση που δεν το έχει πάρει ακόμη “πρέφα” για να γίνει “του κουτρούλη ο γάμος” και τότε ο Δυτικός πολιτισμός να διαλυθεί εκ των έσω.

Βέβαια μπορεί η “ατελής” αυτή ανθρώπινη φύση όχι μόνο να μας σώζει μέχρι στιγμής αλλά και να μας εξασφαλίζει και μια “Wonderful Life” ειδικά εμάς τους Δυτικούς, αλλά το κακό είναι πως αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία.

Με άλλα λόγια δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος πήρε με κάποιο τρόπο τον έλεγχο του χρήματος (γιατί Ω ναι!!! τον περισσότερο ιστορικά χρόνο δεν τον είχε) και άρχιζε να γράφει ότι νούμερα του “κάπνιζε” πάνω σε ένα κομμάτι “όμορφο” χαρτί, το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν έκανε ούτε για χαρτοπετσέτα.

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως κάθε φορά αυτό το “έργο” όταν έχει “παιχθεί” στην ανθρώπινη Ιστορία έχει τελειώσει πολύ άσχημα και πάντα με τον ίδιο τρόπο.
 

Είτε με μια μεγάλη οικονομική κρίση όταν το κράτος το παράκανε στο "ναρκωτικό" και στην “παραχάραξη”, είτε με κάποιο μεγάλο πόλεμο είτε και με τα δύο και όταν οι “ατελείς” που τώρα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου “ξύπνησαν” ένα πρωί κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών και όλο και περισσότεροι άρχισαν να αναρωτιούνται και αυτοί όπως και εγώ τώρα γιατί ένα χαρτονόμισμα αξίζει τα “λεφτά” αυτά που λέει πάνω του και το ακόμη χειρότερο είναι πως επειδή στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι και περισσότερο “ατελείς” από εμένα, συνήθως Ιστορικά υπερβάλουν προς το άλλο άκρο.

Όμως ας είμαστε αισιόδοξοι γιατί μπορεί αυτή τη φορά:

“Τα πράγματα να είναι όντως διαφορετικά....”

και όλα αυτά να μην συμβούν ποτέ και οι αφελείς και ατελείς ότι και να γίνει να μην “ξυπνήσουν” ποτέ γιατί όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν:

“Η ανθρώπινη ανοησία είναι όντως άπειρη”...

Ο Ιατροδικαστής των πολιτισμών...

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου